Northbrook Mews

This mews development on Northbrook Lane to the rear of an existing protected Victorian terrace comprises two two-storey mews houses with generous naturally lit attic space. The narrowness of the site dictated that the units must be deep in order to accommodate the required brief and, to ensure that the centre of the plan remained bright, a small central courtyard was included in each plan separating living and dining areas. Initially a three-storey scheme was proposed to the planning authority and while they were positively disposed to the aesthetic (including the height) of the development they were prevented under the development plan from permitting habitable rooms on the third storey. Ultimately the windows to the front & rear facades were eliminated at second floor level leaving two attic rooms that are naturally lit and ventilated from windows to the courtyard and accessed by a proper flight of stairs. The materials include timber, copper, brick and self-finished render.